Zo plan je jouw stedentrip Porto

Zowel het land Portugal als de drank port hebben hun naam aan de stad Porto te danken. Ooit was deze stad de belangrijkste stad van Portugal. Tegenwoordig is een stedentrip Porto de ideale vakantiebestemming om er even tussenuit te gaan. Bewonder het oude centrum en drink port in de geboorteplaats van deze drank. Hieronder wordt uitgelegd hoe je jouw ideale stedentrip Porto plant.

Stedentrip Porto: welke bezienswaardigheden je moet bezoeken

Porto is een havenstad in het Noordwesten van Portugal. De stad ligt aan de rivier Douro. Rondom de haven vind je het idyllische oude centrum Ribeira, hier wandel je door steile steegjes en straatjes langs kleurrijke huizen. Daarna kun je plaatsnemen in één van de vele restaurants en cafés. Voor een lesje geschiedenis ga je tijdens je stedentrip Porto naar het centraal station. Het stationsgebouw is namelijk versierd met zogenoemde azulejos, blauwe tegels die gebeurtenissen uit de Portugese historie uitbeelden. Een goede tip voor een gratis activiteit tijdens je stedentrip dus. Voor het beklimmen van de klokkentoren Torre dos Clérigos zul je misschien wat hoogtevrees moeten overwinnen, maar boven op deze toren vind je wel een prachtig uitzicht over de stad. Je kunt zelfs tot aan de Atlantische Oceaan kijken.

Port en wijn in Porto

Een glaasje port kan tijdens een stedentrip Porto natuurlijk niet ontbreken. De druiven voor port worden immers in de Dourovallei vlak bij de stad gekweekt. In Gaia, aan de overkant van de Dourorivier, vind je de vele wijngaarden waarin de druiven voor port worden gerijpt. Hier kun je vaak heen voor een proeverij op mooie locaties. Port is wat zoeter dan gewone wijn en heeft bovendien een hoger alcoholpercentage, namelijk zo’n 18 tot 20%. Na een proeverij in Portugal zul je als echte port- en wijnkenner terugkeren.

De Portugese keuken

Een stedentrip Porto is natuurlijk niet compleet zonder wat van de lokale keuken te hebben geproefd. In het oude centrum van de stad vind je veel restaurants en cafés waar je dit kan doen. Voor een bijzondere locatie ga je naar Casa de Chá da Boa Nova. Dit betekent ‘het theehuis van het goede nieuws’. En dit theehuis is zeker goed nieuws, het is namelijk boven op een klif gebouwd. Vanaf het terras heb je dus prachtig uitzicht over de golven van de Atlantische Oceaan die zich breken op de Portugese kustlijn. Bestel er een lekker Portugees gerecht bij – de Portugezen houden van vis, vers gevangen uit zee – en het is genieten geblazen. Zo is er tijdens een stedentrip Porto meer dan genoeg te doen, te proeven, en te zien.

Geef een reactie