Werken in de uitvaartbranche, is het iets voor jou?

Het is misschien niet de eerste branche waar je aan denkt voor jouw (toekomstige) baan, maar werken binnen de uitvaartbranche is een ontzettend mooi en dankbaar beroep. Wat deze branche zo mooi maakt, is de betekenis die je kunt zijn voor de nabestaanden van de overledene. Je helpt hen met een van de lastigste en zwaarste dingen in het leven, namelijk het verlies van een geliefde. Je bent bezig op het grensvlak van leven en dood en dat is erg speciaal. Ben jij op zoek naar een nieuwe baan met meer betekenis? Wellicht is de uitvaartbranche dan iets voor jou. Vacatures vind je per regio, zoek bijvoorbeeld eens op “uitvaartondernemer amsterdam”.

 

Uitvaartzorg

Bij het regelen van een uitvaart komt veel kijken. Iedereen verdient een uitvaart die past bij hoe de overledene als persoon was. Het is daarbij natuurlijk erg afhankelijk van de eigen wensen. Bij de uitvaartzorg zorgt iemand dat hij of zij 24/7 voor de nabestaanden klaarstaat en naast hun zijde staat om hen te helpen deze tijd door te komen. De uitvaartverzorger zal de uitvaart regelen die volledig aansluit op de wensen en financiële mogelijkheden van de nabestaanden. Na een gesprek met de nabestaanden regelt de uitvaartverzorger zoal het drukwerk, de adressering, de kist, afspraken voor rouwbezoeken, de muziek en de plechtigheid doornemen en consumpties en bloemen bestellen. Als uitvaartverzorger met je zelfstandig en efficiënt kunnen werken, rustig kunnen blijven ondanks tijdsdruk en goede sociale vaardigheden hebben. Daarnaast moet je uiteraard om kunnen gaan met emotionele situaties.

 

Uitvaartleider

Nadat de uitvaartverzorger de uitvaart heeft geregeld, wordt deze overgedragen aan de uitvaartleider. De uitvaartleider brengt de uitvaart ten uitvoer volgens de afspraken die zijn gemaakt tussen de nabestaanden en de uitvaartverzorger. Zo zal hij de nabestaanden begeleiden naar het crematorium of de begraafplaats en de afscheidsdienst leiden. Wanneer nabestaanden een toespraak willen houden zal hij hier ruimte voor bieden. Als uitvaartleider moet je dienstverlenend zijn en onder spanning en tijdsdruk kunnen werken. Je moet daarnaast een representatieve uitstraling hebben en over een hand-on mentaliteit beschikken.

 

Chauffeur rouwauto

De chauffeur brengt de overledene naar het adres van de opbaring. Dit kan zowel thuis als bij een uitvaartcentrum zijn. Als chauffeur moet je rustig zijn, maar toch onder tijdsdruk en spanning kunnen werken. Het werk van de chauffeur is zwaarder dan je misschien verwacht, omdat er ook veel tilwerk bij komt kijken. Niet alleen de kist moet getild worden, maar ook alle benodigde materialen moeten van en naar locaties worden gebracht. De chauffeur leidt de nabestaanden ook naar de begraafplaats of het crematorium.

Geef een reactie