Wat kun je doen tegen een depressie

Jaarlijks zijn er erg veel mensen die in een depressie terecht komen. De meeste van hen hebben dit in eerste instantie niet door. Pas wanneer de klachten beginnen toe te nemen, wordt het opgemerkt. Toch is het belangrijk dat een opkomende depressie snel wordt opgemerkt. Een genegeerde startende depressie kan namelijk voor vervelende gevolgen zorgen. 

 

Welke klachten kunnen wijzen op een opkomende depressie?

Er zijn diverse klachten die kunnen wijzen op een opkomende depressie. De meest voorkomende klacht is dat je bij een depressie bijna nergens meer zin in hebt. Het leven lijkt aan je voorbij te gaan zonder dat je hiervan kan genieten. Een ander veelvoorkomende klacht is een aanhoudende vermoeidheid. De vermoeidheid ontstaat zonder dat hier een logische verklaring voor is. 

Naast de vermoeidheid wordt er ook vaak gesproken over een negatieve denkwijze. De mensen in je omgeving merken dit waarschijnlijk ook op en zullen vragen wat er met je aan de hand is. Als je vaker deze vraag krijgt, dan is het belangrijk om goed na te denken over hoe je in je vel zit. 

 

Wat kun je doen als je zelf te maken hebt met een depressie?

Als je aan jezelf merkt dat je te maken hebt met een depressie dan is het verstandig om een afspraak te maken met een online psycholoog. Samen met een psycholoog kun je kijken naar waar het probleem vandaan komt. Ook kun je samen een plan maken om uit de depressie te komen. 

Naast dat je een psycholoog kunt inschakelen kun je ook werken aan je eigen ritme. Probeer een vast ritme op te bouwen en voldoende te bewegen. Dagelijks dien je minimaal een halfuur per dag intensief te bewegen. Daarnaast zorgen de juiste voedingsstoffen voor een verbetering van de stemming. Probeer overigens ook rond de 8 uur per nacht te slapen. Blijf na het wakker worden niet nog langer in bed liggen, want ook dat kost energie. 

 

Wat als iemand in je omgeving te maken heeft met een depressie?

Als iemand in je directe omgeving te maken heeft met een depressie dan kan dat ook bij jou voor negatieve gevoelens zorgen. Het is belangrijk dat je degene met een depressie zoveel mogelijk probeert te helpen. Probeer samen opzoek te gaan naar positiviteit en schakel indien nodig hulp in. Hulp bij depressie is niet iets waarvoor je je hoeft te schamen. Het kan je juist erg goed helpen om weer uit de depressie te komen. Wacht daarom niet te lang en schakel op tijd hulp in. 

 

Geef een antwoord