Een hypotheek afsluiten? Zo pak je dat aan!

Wanneer je een eigen woning wilt kopen op de woningmarkt zal je al snel tegen het gedeelte hypotheek aanlopen. Een hypotheek is een lening die wordt verstrekt door een bank of andere hypotheekverstrekker waarmee jij een woning kan financieren. Er zijn namelijk maar weinig mensen die in één keer het hele bedrag met hun spaarrekening kunnen betalen, al helemaal niet wanneer het je eerste woning is. Je hebt op dat moment ten slotte nog niet veel opgebouwd. De hypotheek kan je daar dus bij helpen maar hoe werkt het afsluiten van een hypotheek eigenlijk?

Verschillende hypotheekverstrekkers

Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten zal je bij een hypotheekverstrekker moeten aankloppen. Een hypotheekverstrekker kan een bank zijn maar ook een ander particulier bedrijf. Veel mensen kiezen vaak wel voor een bank omdat deze toch de status hebben. Vaak wordt er dan ook nog gekozen voor hun eigen bank omdat ze hier toch al zaken mee doen. Je kan deze weg ook bewandelen maar je kan ook zelf wat op onderzoek uitgaan. De Rabobank, ING of andere bank zijn namelijk niet de enige en zeker ook niet altijd de voordeligste. Niet wat betreft de hoeveelheid geld die je kan lenen maar ook niet wat betreft de voorwaarden en kleine lettertjes. Je maximale hypotheek berekenen via een website is trouwens altijd aan te raden. Op deze manier heb je een indicatie die je bij de hand kan houden wanneer je met verschillende verstrekkers in gesprek gaat.

Periode tot afsluiting

Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten moet je al snel rekening houden met een periode van twee maanden voordat alles rond is. Voor sommige valt dit mee terwijl andere het juist een lange tijd vinden. Helaas heb je hier als individu geen invloed op. Wel is het goed om er rekening mee te houden. Pas wanneer je hypotheek rond is kan je namelijk echt een huis gaan kopen. Wanneer je al eerder een woning op het oog hebt kan het zomaar zijn dat je deze misloopt doordat het financiële plaatje nog niet op orde is.

Hypotheekrente en -looptijd

Twee dingen waar je ook rekening mee moet houden wanneer je een hypotheek gaat afsluiten zijn de hypotheekrente en de hypotheek looptijd. Beide elementen hebben namelijk invloed op de maximale hypotheek en hoeveel jij maandelijks moet terug betalen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een bepaalde hypotheekrente voor 20 jaar vast te zetten maar ook voor 15 jaar of zelfs voor 10 jaar. Het opbouwen van de hypotheekrente gebeurd meestal op basis van inkoopprijs, risico’s en kosten.

Geef een antwoord