Met boenwas maak je je meubels weer als nieuw

Weet je nog, vroeger toen je bij je opa en oma in huis kwam? Dat het daar toen zo lekker rook? En dat alle meubels glansden alsof ze splinternieuw waren? Daar hadden je opa en oma een speciaal middeltje voor: boenwas. En, voor de donker eiken meubels gebruikten ze antiekwas. Door deze producten te gebruiken zorgden ze ervoor dat de meubels hun hele huwelijk mee konden gaan. De meubels bleven als nieuw en natuurlijk bleef de geur heerlijk lang hangen. Die tijden lijken geweest te zijn. We kopen geen meubels meer die een compleet leven moeten meegaan. Na een paar jaar koop je gewoon weer wat nieuws. En heb je een lelijke kras in je salontafel? Dan schuur je deze en schilder je 'm gewoon.

Gebruik boenwas op je antieke meubelen

Zo heb ik een kastje, een theemeubel, uit 1915 in mijn huis staan. Geërfd van de oma van mijn moeder, mijn overgrootmoeder dus. En ik weet dat deze dame altijd enorm zuinig is geweest op haar meubels. Het voelt dus niet goed om dit kastje een lik verf in een kek kleurtje te geven. Speciaal voor dit kastje heb ik boenwas in huis gehaald. Eens in de zoveel tijd zorg ik ervoor dat ik de tijd heb om het kastje eens goed met boenwas onder handen te nemen.

Hoe ga je te werk?

Hoe jij te werk gaat, kan ik natuurlijk niet zeggen. Maar zo doe ik het: ik maak het kastje schoon met lauw water met daarin een klein scheutje azijn. Dan laat ik het kastje goed drogen. De boenwas zet ik klaar en ik zorg dat deze net boven kamertemperatuur is. Dan breng ik de boenwas met een doek in een dunne laag aan op het kastje. Ik zorg ervoor dat er geen klodders zitten en en dat de was goed is verdeeld. Dan laat ik het geheel even goed drogen. Dat duurt ongeveer 1-2 uur.

En dan komt het leukste werkje

Het uitwrijven van de boenwas. Hier gebruik ik ook een (zachte) doek voor en ik wrijf de was uit in draaiende bewegingen. Door het gebruik van de was zie je kleine krasjes en watervlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het is even een (flinke) klus, maar wel een die de moeite waard is. Natuurlijk kun je een speciale polijstschijf aanbrengen op je schroefmachine, maar ik vind het veel fijner om de was met de hand uit te poetsen. Je hebt dan echt eer van je werk.

Geef een reactie